6 saker du bör se och göra i Vara

När det är sommar och solen skiner gillar vi att vara ute så mycket som möjligt. Vi förstår att Vara är en liten kommun och många har kanske inte fått uppleva vad Vara har att erbjuda, därför tänkte vi skriva om olika sevärdheter som kommunen erbjuder. I Vara kan du besöka fantastiska konditori, bada i två olika inomhusbad, besöka konserthus, ridklubbar, gå på mysig promenader och mycket mera. Vår kommun har mycket att erbjuda nämligen och vi vill att alla ska bli medvetna om det!

Fritidslivet ligger i vårt blod och om du är en person som älskar naturen lika mycket som oss varabor så ska du självklart inte missa att besöka dessa historiska sevärdheter som vi är stolta över:

Levenestenen

Runstenen är enorm och är belägen nära Levene Kyrkan. På baksidan av runstenen finns ett ornament som ser ut som ett kors.

Humlaledet

Detta ställe är en stugmiljö från 16- och 1700 talet. Idag innehåller miljön två små bostadshus som är intressanta att kolla in. Det finns även ett litet större hus som ibland fungerar som kaffestuga. Filmen ”Rid i natt” spelades in på denna historiska plats.

Bastöna Gammelgård
En gammal gård som är unik och avkopplande. Bastöma gammelgård är en av Västgötlands mest bevarade gammelgårdar från 1800-talet. Det är enkelt att koppla av i denna gård på grund av den lugna miljön.

Huttla Kvarn

Är också en del av humlaledet men här kan du dessutom se kvarnar och vattenhjul. Pefekt för den som vill njuta av vind och vatten i en lugn miljö. Under sommartider erbjuder och Huttla kvarn på sommarunderhållning där artister kommer för att uppträda.

Sparlösastenen

Sparlösastenen är en av Sveriges mest historiska och märkligaste runstenar. Denna kommer från 800*-talet och har än idag blivit bevarad i Vara. Under sommaren är platsen ett populärt utflyktsmål. Stenen är hela 1,7 meter hög och den innehåller både runor och bilder. Man kan inte riktigt läsa av stenen trots detta men den är grym att bara kika på!

Lavene Äng

Här låg en by under forntiden men idag är det endast en äng med grova ekar, hassel, björk och några få sötbärsträd. Många brukar komma hit och ta bröllopsfoton också eftersom omgivningen är mycket vacker.

Dessa är bara ett fåtal monument och sevärdigheter som Vara har att erbjuda. Om du är ute efter en mysig sommarort för att spendera tid med familjen eller din andra halva är Vara en perfekt destination. Vara är även känt för sitt badhus som vi stark rekommenderar utöver ovanämnda sevärdigheter!

vara semester

 

 

Flytta till Varabygden

Så du funderar på att skaffa bostad i Varabygden? Vi tycker det är rätt beslut och välkomnar dig med öppna armar till vår fridfulla kommun. I vår hemtrevliga kommun får du mycket bostad för dina pengar. I Vara Kommun har du egentligen nära till allting men får ändå fördelarna det innebär att bo i ett lugnt och harmoniskt område utan kriminaliteten och stöket som finns i storstäderna.
En halvtimmes bilfärd bort ligger Sveriges största sjö Vänern vilket gör att du alltid har badmöjligheter nära till hands under sommarmånaderna. För även om Varabyggden har mycket grönområden och en vacker stadskärna är det alltid skönt att ha tillgång till en badplats nära. Framförallt brukar detta uppskattas av barnen.

Skulle du sakna storstadskänslan tar du dig till Sveriges näst största stad, Göteborg på drygt en timme med bil eller direkttåg. Du har dessutom Alingsås, Lidköping, Skövde och Borås inom samma eller kortare avstånd.

Med 15,000 invånare är vi i Varabyggden som en blandning mellan en by och en småstad och lokalbefolkningen har uttryckt en viss charm över detta. Vi har 7 förskolor, 10 grundskolor och en gymnasieskola. Utbildningarna ligger över rikssnittet så dina barn är garanterade en trygg och bra utbildning. Vi i Varabyggden har dessutom en kulturskola där du kan spela teater, utbilda dig eller vara med i en dansgrupp. Om du skulle vilja studera vid vuxen ålder behöver du inte oroa dig. Vi erbjuder vuxenutbildning och folkhögskola.

När du ska flytta och köpa hus eller lägenhet i Varabygden finns det en del grejer du ska tänka på. Har du barn så kan vi verkligen rekommendera byarna i utkanten av Vara som Stora Levene, Arentorp, Helås, Hålltorp och Heljeved. Där får du verkligen en fridfull plats till ditt nya hem men har ändå gångavstånd in till stan. Att köpa hus är relativt billigt med 2rums-hus från 450 000. Det finns även flertalet större hus med 5 rum under miljonen. Skulle du vilja ha ett nyrenoverat exklusivt hus så kan du få det för under två miljoner.

Det är ganska orimligt att lägga en kontantinsats på hela bostadssumman. Därför är det vanligt att ta ett bolån när det är dags för flytt. När du ska ta ett bolån är det viktigt att du känner dig säker. Det är ett stort beslut som ofta har ekonomiska konsekvenser resten av ditt liv. Därför kan det vara skönt med någon som jämför allt som har med långivare att göra så att du verkligen vet om dina möjligheter och alternativ innan du fattar detta stora beslut. En bra sajt som jämför dessa typer lån är bland annat SverigeKredit, som ger bra tips och ger dig tydliga jämförelser, men man kan även vända sig till sin bank för hjälp och stöd.

Men känslan du får när du tagit ditt första bolån och skriver på kontraktet och får nycklarna till ditt nya hem tillsammans med din familj är en obeskrivlig känsla som alla borde få uppleva någon gång i livet. Det är här dina barn ska växa upp och formas som människor och vad är bättre än att bo i en naturskön, trygg kommun där dina barn får en gedigen utbildning och uppväxt. Vi hoppas du ska trivas i vår fantastiska kommun och ser fram emot att hjälpa dig komma tillrätta i ditt nya boende.
.

Varabygden under andra världskriget

Lottakåren i varabygden

Sverige var som känt neutrala under andra världskriget, våra skandinaviska grannar hade dessvärre inte samma tur och kunde inte heller hålla upp motståndet när tyskarna eller ryssarna anföll. Norge och Danmark blev anfallet av Hitlers Tyskland 9e april 1940, vilket betydde att kriget hade kommit så pass när och det var dags för Sverige att sätta upp sin beredskap.

Det neutrala Sverige

Det finns ett berömt uttalande som vår före detta statsminister Per Albin Hansson gjorde som löd ”Vår beredskap är god” men det sägs vara propaganda. Även fast Norge var invaderat så lämnades nästa hela norska gränsen obevakad. Detta kan bero på att tyskarna använde svenska järnvägssystemet för att transportera vapen och soldater från Norge till Finland och vise versa. I Vara fanns en beredskap för att skydda gränsen mot Norge hela vägen ner från Norrland.

Beredskap på land och i luftenCapture

Sveriges gräns blev då patrullerad av vaktande beredskapssoldater och det fanns flygtorn för att ha uppsikt över skyarna. Lottakåren hade så kallad flygbevakning i din dagliga rutin i Edsvära trakten för där kan man ju som känt se långt ut över landskapen. Ibland kunde lottakåren rapportera att fiendeplan hade landat med oftast var det nödlandning och inget faktiskt hot mot beredskapen. Det fanns även en vattenflygbas vid Mjörn som höll beredskap via ett trätorn för att hålla koll på luften runt om kring sjön. Det var faktiskt ett amerikanskt bombplan som störtade i närheten.

Leva i Varabygden under kriget

De flesta av soldaterna som befann sig i Varabygden tog sig fram på cykel eller traktor. Många minns säkert att under den här perioden fanns inte heller så många telefoner tillgängliga. Skulle man snabbt meddela någon fick man hoppa på cykeln och åka till telegrafen och sända telegram! Under denna period fanns det inte heller någon tv utan det vanligaste sättet att tillkomma information på var att lyssna på radion.

Tumleberg – orten som försvann

tumleberg

Vid första anblick kan man tycka att den lilla småorten Tumleberg är en ort där inte mycket händer. Med sina drygt 90 invånare finns det förvisso inget större utbud när det kommer till nattliv och nattklubbar. Men den gamla järnvägsknuten är väl värd ett besök.

Den sprudlande järnvägsknuten

Idag finns bara en bråkdel kvar av vad Tumleberg en gång i tiden var. Som järnvägsknut kunde man passera den lilla orten där Västgötabanan från Göteborg delade sig, och när man sedan byggde ett stationshus år 1900 så började snabbt ett litet charmigt stationssamhälle växa fram. Under början av 1900-talet sprudlade den lilla orten av liv, och du kunde hitta i stort sett allt du behövde i Tumleberg. Bland annat fanns där ett slakteri, skomakeri, skräddare, postanstalt och järnvägshotell. Dessutom fanns det även något så fascinerande som en elektrisk kvarn i bygden.

Tumleberg är det fortfarande ett charmigt litet samhälle, men Tumlebergs glansdagar är sedan länge förbi. I början av 60-talet lades järnvägsstationen ned, och kort därefter även postanstalten. Snabbt började den sprudlande orten att dö ut, även om byns lanthandel och elektriska kvarn fanns kvar till slutet av sekelskiftet.

Aktiviteter

tumleberg-historiaTrots att bygden inte är lika livlig som den förr var så finns det gott om aktiviteter även idag. Sammanhållningen är mycket god och nyligen anlades även en ny lekpark till barnen vid platsen där stationshuset en gång låg. Även församlingshemmet i närheten har mycket aktiviteter med saker som bland annat pysselkvällar för hela familjen. Enligt källor ska även det nya spelet Ett Kryss Två vara populärt bland ortsbefolkningen, vilket är fullt förståeligt.

Orten har även ett aktivt föreningsliv i omgivningen kring orten och det finns gott om aktiveteter att roa sig med. Såväl hembygsföreningar som fotbollsklubbar bjuder ofta in till aktiviteter i den närliggande tätorten Arentorp.

Boende

Värt att notera om Tumleberg är också de snudd på oslagbara bostadspriserna. I jämförelse med centrala Stockholm där kvadratmeterpriset nu är rekordhögt med över 100 000 kr/kvm i Vasastan så briljerar Tumleberg med sitt snittpris på cirka 5 000 kr/kvm. Dessvärre är utbudet av förklarliga skäl inte så stort, och under hela förra året såldes endast 20 objekt på orten.

Om du har vägarna förbi så missa inte chansen att svänga in på den lilla orten som fortfarande erbjuder mycket historia och upplevelser trots sin ringa storlek. En liten dold juvel i Vara kommuns vackra krona.

Kulturskolan i Vara

cirkus-foto

Vi Varabor älskar vår lilla kommun eftersom den är så mysig och hemtrevlig på något sätt. Det är inte många som väljer att flytta hit precis men vi vill verkligen ändra på den saken. Vår fina kommun har så mycket att erbjuda och detta bör uppmärksammas lite mer. Det finns alltid någonting att göra både på dagarna och på kvällarna vilket gör att man blir sällan uttråkad. Idag tänkte vi skriva om kulturskolan där du får chansen att utvecklas som person samt stärka din personliga självkänsla genom att uttrycka dig via dans, konst eller drama. Chansen för att delta i ett framträdande finns givetvis också för de som önskar.

Hos kulturskolan kan du möta nya människor och på plats finns även 14 pedagoger varav 10 är musiklärare. Man kan bland annat vara med i en dansgrupp, spela teater eller delta i en bild kurs. Har man ett intresse för dessa områden så ska man definitivt välja att gå med. Detta ger alla ungdomar chansen till att verkligen fördjupa sina kunskaper inom samtliga områden tillsammans med andra ungdomar som delar samma passion. Det finns även många utställningar som man kan kan gå och kika på ifall det skulle vara intressant. Vara vill föra kulturarvet vidare till både nya och nuvarande ungdomar i kommunen genom dessa kurser.

Det är otroligt bra att denna mötesplats finns tycker vi. Själva tanken med kulturskolan är att alla ungdomar ska förenas och ha ett ställe att lära känna nya människor på. Man kan känna sig trygg hos kulturskolan och det finns som sagt pedagoger på plats ifall man skulle behöva hjälp med något. Alla är välkomna att ansöka till kulturskolan och detta kan man göra enkelt genom att kontakta personalen som arbetar där. Om man någon dag skulle vilja avsluta en kurs så behöver även en vårdnadshavare skriva under också.

Vara kommun uttalar sig om nya Badhusparken

Badhusparken-007

Den nya Badhusparken i kommunen har varit en stor snackis bland ortens invånare. Det har inte varit en hemlighet att kostnaderna för projektet vida översteg budgeten och blev betydligt dyrare än planerat. Anledningen till varför det blev så mycket dyrare än beräknat menar kommunen har att göra med “fel i arbetsprocessen”. Kommunen låter därför meddela att man tänker se över sina rutiner framöver så att liknande misstag inte ska kunna ske.

Hela processen har föregåtts av ett stort engagemang bland kommuninvånarna, till exempel har barn inom åldersgruppen 5-8 fått delge sina synpunkter. Och det menar kommunen är mycket viktigt eftersom att det till syvende och sist är en badpark för alla! Utöver detta har man även använt sig av ett specialråd med allt från arkitekter till personer med specialkompetens inom gestaltning.

Hur kommer den se ut då? Planen från kommunens sida är att alla generationers invånare ska kunna samlas i parken och ha kul. Därför har man försökt skapa ett helhetskoncept  för alla. Parken kommer innehålla bland annat boulebanor,  plats för grillning, lekstugor, skatepark och så vidare.

En omdebatterad fråga gällande parken har varit huruvida tornet ska bygga eller inte, och om så sker, hur kommer den att bli? Kommunens svar på den frågan är lite svävande, man uppger att det i dagsläget inte finns en plan för när tornet ska byggas. Däremot är ambitionen att den ska byggas. Enligt kommunen är tornet kanske den viktigaste delen av badhusparken, dels symboliskt, men också för att det faktiskt skulle kunna bli en trevlig attraktion. Av uttalandet att döma verkar det trots allt som att den kommer att byggas, men det återstår att se när och hur. Vad som dock är klart är att någon hiss ej kommer installeras, det har kommunen tydligt slagit fast.

Något exakt datum för invigningen av Badhusparken är inte bekräftat ännu.

Ge bort en biljett till Johan Glans show i julklapp

Capture

En av Sveriges främsta komiker, Johan Glans, kommer i januari att uppträda med sin föreställning i Vara konserthus. Showen som går under namnet World Tour of the World har fått oerhört fin kritik av landets ledande kulturjournalister. Tidningen Aftonbladet gav den exempelvis 4 av 5 plus i sin recension.

Det bjuds på konstant skratt i hela 90 minuter, och showen handlar om när Johan Glans reste runt i världen och testade typiskt svenska företeelser på en utländsk publik. Han skämtade om på spåret, lucia-firandet, midsommar och andra svenska kulturyttringar. Som ni säkert kan förstå bemöttes detta med en rejäl skopa förvåning bland den europeiska publiken. Och det är precis den där igenkänningsfaktorn som gör föreställningen så rolig. Vi har alla säkert varit med om de kulturkrockar som lätt kan uppstå när man försöker förklara hur det går till när vi i Sverige firar midsommar eller spelar bingolotto. Vi får se en rad exempel på detta när Johan Glans uppträdde på små komediklubbar runtom Europa. I World Tour of the World möts vi av irländarnas, fransmännens, belgarnas, holländarnas och spanjorernas märkliga reaktioner när Glans försöker förklara hur svenskar beter sig.

På det stora hela är detta en mycket träffsäker, välarbetad och oförutsägbar show som kanske är en av Johan Glans allra bästa uppträdanden någonsin. I januari kommer han alltså till Vara för att uppträda med showen. Och vad vore inte mer passande än att ge bort en biljett till din käraste mamma eller bästa kompis? För om man ser till vilka andra städer han uppträder i kan man konstatera att vi i Vara kan vara stolta. Det är inte ofta vi får se komiker av den här klassen i kommunen. Fredagen den 27:e januari är datumet och Vara konserthus är platsen.

Med det sagt önskar vi alla Varabor god jul och gott nytt år!

Höstens evenemang i Vara

Det är en hel del på gång i kommunen nu under hösten och vintern. Bland annat kommer Magnus Uggla till Vara Konserthus den 11 november och uppträder med sin show Hallå! Popmusik, kickar å kläder (manusförfattare är Martin Luuk). Föreställningen kostar 265 för ungdomar och 530 kr för vuxna. Denna kritikerrosade pjäs, som tidigare i år DN utsågs till årets pjäs, är verkligen något som rekommenderas att se. Det är en rolig och gripande berättelse som handlar om hans barndom och hur popmusiken förändrade honom. Dessutom kommer han spela några riktigt klassiska låtar. Här köper du biljetter.

  • Twisted Feet bjuder in till en helkväll i Vara Konserthus den 15:e november klockan 19:00 med stor scenkonst. Du kan se nummer av exempelvis Hip Hop, Popping, Afro och Dancehall. Biljetterna köper du här och kostar 200 kr.
  • Den 16:e november anordnas det en konstutställning i Vara Bibliotek där Therese Engdahls verk kommer att ställas ut för allmän beskådan. Inträdet är gratis och utställningen pågår från 11 – 19.
  • Torsdagen 17 november uppträder den populära komikern Thomas Pettersson med en sprakande humorshow, också i Vara konserthus.
  • Den 18:e november är det sagostund för alla barn i Vara bibliotek med start 10:30.
  • Lördag 19 november blir det dockteater mellan 11:00 – 12:30 i Vara Konserthus. Biljetter kostar 55 kr.
  • 26:e november kan du se föreställningen En dans på rosor, också i Vara Konserthus. I rollerna ser vi bland annat Tobias Karlsson och dansare från Let´s Dance. Biljetterna kostar 275 kr för ungdomar och 550 kr för vuxna.
  • Tisdag 29 november kommer ingen mindre än vår före detta statsminister Fredrik Reinfeldt till Vara Konserthus och föreläser. Hör honom berätta om sina år i svensk politik och hur han ser på världspolitikens framtid.

Som ni ser kan ni hålla er sysselsatta i Vara hela hösten med massor av roliga evenemang, både för barn och vuxna. Fortsätt följ oss för regelbundna uppdateringar kring vad som händer i Vara kommun.

Sugen på att börja studera? Välj Vara folkhögskola!

Bor du i Vara kommun och går i tankar att utbilda dig? Kom ihåg att du inte behöver flytta till någon större stad och söka plats på något av landets stora universitet eller högskolor. Stanna kvar i gamla fina Vara istället! Här i kommunen finns det en klassisk anrik folkhögskola med mycket gott anseende. Vara folkhögskola har utbildningar inom en rad olika ämnen såsom journalistik, psykologi, fritidsledarutbildning och ekonomi. Det finns också en allmän kurs av det bredare slaget som kretsar kring människans utveckling, denna är främst avsedd dig som behöver komplettera dina gymnasiebetyg, och i förlängningen ge grundläggande behörighet till framtida studier.

Vi kan verkligen rekommendera folkhögskolor som utbildningsform rent generellt eftersom de erbjuder en annan dimension jämfört med de traditionella universitetsutbildningarna. Genom att studera på folkhögskolor får du annorlunda (och värdefulla) erfarenheter på köpet. För att få ut det maximala från din vistelse bör du välja att bo på skolans internat, på så sätt får du möjlighet att knyta kontakt med alla andra elever. Det är verkligen det ultimata sättet komma in i studiemiljön och det gör samtidigt att du kan fokusera på dina studier fullt ut. Men kom ihåg att visa respekt och hänsyn gentemot dina studiekamrater på internatet, alla ska ha möjligheten att få koppla av i lugn och ro.

På Vara folkhögskolas internat finns mycket att sysselsätta sig med under tiden du inte har lektioner. Biblioteket är alltid öppet för de elever som önskar att läsa lite annat än kurslitteratur. Bastu finns även tillgängligt, vilket kan vara en skön avkoppling efter en lång dag med studier. Annars kan man alltid vandra omkring i Vara kommuns härliga naturliv eller gå ner på stan för en kopp kaffe.

Spela poker i Vara

Det är inte så konstigt att poker har blivit så populärt världen över och inte minst sagt i Vara kommun. Troligtvis finns det kortspel och poker i varje hus eller åtminstone känner man någon som kan och vill spela spelet. Just nu anses pokerspelandet finns bakom stängda dörrar och såklart hade det varit trevligt att kunna ses offentligt för att spela det älskade kortspelet.

pokerspelivarar

Vad är poker?

För er som inte vet vad kortspelet poker är eller hur man spelar det behöver inte längre gå ovetande. Det är ett kortspel som räknas som ett vadslagningsspel där de deltagande spelarna satsar pengar eller liknande substitut för pengar. Det man bettar om är vem som har eller kan få den bästa kombinationen av kort på handen. Det finns väldigt många olika pokerspel som varierar mellan varandra men grunden är densamme.

Många spel av poker är skicklighetskrävande även om den baseras på tur. Det beror nämligen på om man har eller inte har ett öga för kort och hur man kan få ihop vinnande kombinationer. Exempel på sådana här vinnande kombinationer ”par”, ”stege” och den högt föraktade ”Royal Flush” som krossar allt motstånd. Det finns också ”oäkta” pokerspel som inte är riktig poker men ofta har liknande kombinationer som ett vanligt spel. Dessa kan till exempel vara casino spelstypen videopoker, hasardspel som Caribbean Stud Poker och såklart skämtsamma kortspel som vi alla har hört talas om. Vem har inte hört om spritpoker eller klädpoker?

Det finns flera olika plattformar där man kan spela poker som hemma, i turnering eller på casinohallar. Är man något av en enstörning eller inte gillar en sociala biten som poker ändå handlar om i grunden kan man besöka Spelbolagonline.org och andra spelsajter för att spela spel på internet. De leverar snygga onlinespel för att man ska kunna spela kortspelet mot andra likasinnade spelare över internet via en dator eller mobilen.

pokerspelivara

Pokerträff i Vara kommun

Som många förstår är det väldigt vanligt att man har hört talas om någon form av pokerspel och det finns alltid någon som kör efter samma regler och sätt som du. Det hade varit mäktigt att få ut alla pokerrävar för en träff runt om i Vara kommun och det tror vi hade slagit på stort. Att sammanslå alla som gillar kortspel och träffas en gång i månaden eller veckan hade gjort bra för alla, gamla som yngre. Man behöver givetvis inte spela om pengar vilket annars också är ett alternativ, då kanske man ska sätta en åldergräns åtminstone.

Kanske hade det varit annorlunda om det hade funnits en hall med casino och bordspel, att det då skulle vara med accepterat. Trots att det finns i ett Casino Cosmopol i både Stockholm, Götebog och Sundsvall kan man inte alltid ta sig dit. Man skulle absolut kunna boka en sal i Vara Konserthus för att ordna en pokerturnering för alla som är vill och kan bidra med kortlekar och marker som är ett substitut för pengar. Då kan man verkligen få ihop något för alla som älskar spel i kommunen!

Vara Reklam & Design

Lokala verksamheter uppmuntras ävem i kommunen och det här inlägget går till ett välförtjänta företag i Vara Bygden.

Vara Reklam & Design är ett företag som längre verkat i Vara och med slogan “Syns Du inte märker vi det” ger de möjligheten för alla möjliga olika företag, organisationer och privatpersoner att marknadsföra och profilera sig på diverse sätt. I början av 80-talet startades firman upp av Håkan Säreborn och hette då “Håkans reklam” fram tills år 1995 då den nuvarande VDn Thomas Ottosson köpte firman. Då döpte han om företaget till det nuvarande namnet och tillsammans med tre andra anställda driver han nu företaget för fulla muggar.

Det som Vara Reklam sysslar med är att göra skyltar i plåt och plats, ljuslådor och banderoller men också dekaler i olika format, mässmaterial som vepor och rollup, fönsterdekor, webbsidor, kontors- och hänvisningsskyltar i både trä och aluminium. De fixar även reklam på bilar, lastbilar, minibussar och turistbussar. Det mångfunktionella företaget rekommenderas på grund av det snabbt fixandet inom i princip all form av profilering. På bilden ovan kan du se webbsidan som företaget håller till på och som du hittar här via länken.

 

Badhusets lek- och upplevelsebad

Ni har väl inte missat Vara Badhus lek- och upplevelsebad? Tnäkte väl det.

Familjeäventyret mitt i Vara centrum erbjuder en massa roligheter som rutschkana på 80 meter, en klättervägg och chansen att skapa egna vågor. Det finns tre barnpooler för badhusets minsta gäster som varierar i djup och har en liten rutchkana. Äventyret för de minsta sköts av giraffen, delfinen och grodan.

Det finns en speciell pool med höj- och sänkbar botten som passar perfekt till olika typer av aktiviter. Vissa tider är bassängen bokade av grupper men på övrig tid kan både leka, ha avkoppling, simskola, vattengymnastik, babysimskola och mycket mer. Missa inte att ta dina aktiviteter ner i vatten.

Närliggande caféer och enklare försäljning finns på plats efter alla äventyr, bad och sim. Det är självklart viktigt med trivselreglerna som Vara Badhus har tagit fram för allas trygghet. Vänligen notera dessa. Det finns också gånger då personalen på badhuset underhåller utrustning, bassänger och mera som kan begränsa kunders användade. Du finner dessa tider på badhusets hemsidan.varabadhusvarabadutomhusupplevelsebadivara

Rhapsody in Rock i Bjertorp

Missa inte årets händelse i Bjärtorp!

Pianospecialisten och musikern Robert Wells är en av de sammanträdande i Rhapsody in Rock som under sommaren 2016 kommer gör sina största turné sedan det högaktuella året 2009. Det beror på att det här året är 30 år-jubileum för Wells som kommer ha med sig en 60-manna stark ebsemble och ett flertal gästartister med sig. Rhapsody in Rock Proms 2016 bjuder, som tidigare år, på klassisk och populärmusik tillsammans med Sweden Symphony Orchestra under med ledning av Ulf Wadenbrandt. Det kommer bli en helgrym afton med en stor dos av underhållning och det bjuds på högklassig musik på några av Sveriges absolut vackraste spelställen och slott.

Turnén startar imorgon den 27e juli på Varbergs slottsfästning och fortsätter till Bjerntorp Slottspark den 29e juli. Kolla in eventet och biljetter här.

Vara stationshus – Offentligt konstverk

Ett inlägg är värt att ägna åt vårt unika och estetiska konstverk. Vara Stationhus fick rejäl omgång av renovering och uppfräschning år 2012 när Katharina Grosses vision stod i verk. Hon kallade verket och stationhuset för Blue Orange och förklaringen till detta är enkelt. Huset där tågen stannar är nämligen helt knallblått med fem skulpturer  i glasfiberbelagd styrofoamplats på taket och på ett skärmtak på fasaderna som är målade i regnbågens färger. Det finns också en sjätte skulptur som ligger på den västra sidan av stationsområdet. Namnet kommer däremot inte från själva färgen av huset utan inspirerat från Paul Éluards dikt La terre est bleu comme une orange, som betyder ‘Jorden är blå som en apelsin’. Det har diskuteras tidigare att göra en renovering av stationshuset, 2010 pratade man om att måla huset i en röd kulör. Konstnären och visionären bakom Blue Orange Katarina Grosse säger själv om konstverket:

“Alla kliver ju inte av i Vara. Men Blue Orange kanske för att fler bestämmersig för att göra det.”

varastationhus

Vara Stationhus, skulptur vid västra sidan av området.

Vara Konserthusets salar

Bor du strax utanför i Vara eller är nyinflyttad i kommunen kanske du inte än har besökt vårt härlia konserthus, så har du missat något. Konserthuset är uppdelat i många olika delar och har flera salar för olika event och evenemang.

Stora salen 

varakonserthusstorasal

Den stora salen är som det låter den största som finns i Vara Konserthus och rymmer totalt 517 personer. 369 stycken sittplatser på parkett, 138 platser på balkong och 10 sittplatser på barstolar på “Hyllan” över balkongen. Salen har en oval form och är intimt. Ljudet är bra och kanske beror det på att alla sitter relativt nära scen på grund av salens form. Artister, orkestrar och band framträder på en yta som är elva meter på djupet och fjorton meter på bredden. Det finns även ett orkesterdike som kan användas vid behov och det finns tillgång till handikapplatser.

Lilla salen

Den lilla salen i Vara Konserthus används mestadels som mötesplats och är i betydligt mindre i skala. 69 förväntansfulla gäster får plats i lilla salen och är lika välutrustad som den stora salen, framförallt med ljud. Vid varje rad finns det en skiva som man kan ta ut som bord, anteckningsstöd eller vid behov. Detta med undantag från första raden.

Fullmäktigesalen 

Här sammanträder Kommunfullmktige i Vara och det sker varje månad. Det är även anpassbart till många andra typer av sammanträden. Här kan hela 48 stycken samlas på en gång och vill man sitta med för att lyssna på kommunfullmäktige kan man gör det på en utav 16 åhörarplatser. Salen är 100 % handikappsanpassad.

Lilla scen och resturang

Med kapacitet för 300-500 personer tar resturangdelen i Vara Konserthus en andra plats grundat på storlek. Denna är i anslutning till Lilla scen och här har du möjlighet att få culinariska upplevelser med underhållning innan eller efter en föreställning. Det går också bra att enbart boka bord hos Konserthusets restaurang.

Harpan

Det minsta sammanträdes och mötes rummet men ack så populärt. Här kan en grupp på cirka tio-femton personer träffas och naturligtvis en mindre skala för möte, mindre föreläsning etc. Med en vit och ljus lokal kan alla samlas vid konferensbordet för ett givande samtal.

Foajé varakonserthus

Vill du mingla, driva en mässa eller liknande event utan stel och centrerad koncentrationspunkt, ja då passar Foajé utmärkt. Det är en luftig sal med stora fönster som släpper in ton med solljus och natur.

Studio

Black-Box eller Studion går på 11×12 meter och är Vara Konserthus mest flexibla sal/rum. Eftersom att den är omöblerad kan du anpassa och forma rummet som du vill ha det. Mottagningar, mässor, utställningar och mingel går att arrangera här. Det fungerar att ta in stolar och skapa sittplatser för cirka 100 personer i studion.

Ungdomsorkestrar i Vara Konserthus

Nu på lördag den 28e maj kommer det bli klackarna i taket i Vara Konserthus. Ja visst, när ungdomsorkestrarna från Göteborg with Friends kommer är det inte en enda själ som kommer kunna sitta still. Det är symfoniorkestrar med musikanter från Göteborgs ungdomsorkester, CHLÖS (Kulturskolan i Göteborg) och Mölndahls kulturskola. Missa inte chansen att få se ett gäng talangfulla ungdomar förgylla Vara Kommun med kärlek och sång.

Var: Stora Salen, Vara Konserthus
När: 28 maj klockan 15.00
Entré: 100 kronor
Entré ungdom: 20 kronor (upp till 16 år)

Här får ni ett smakprov vad som kan upplevas live i konserthuset på lördag, som sagt det är inget ni vill missa!

Vara Kommuns Bibliotek

Bilbloteken i Vara Kommun är ett av de viktigaste kulturdragen i det samhället. Det finns fyra stycken olika bibliotek i kommunen och de är utspridda i centrum, i Kvävum, Vedum och i Levene. I dessa finns något för alla, stora som små, tack vare de olika avdelningarna som finns på respektive biblotek. För de allra yngsta finns det en barnavdelning och där anordnas det sagostunder då och då. Det är en utmärkt och avslappnade aktivitet för barn och yngre som ökar intresset för läsning och stimulerar kreativiteten. Det finns en avdelning för dig som har svårare att läsa, denna ger dig lättlästa böcker, böcker med ljud, böcker med storstil med mera. Självklart finns det fakta-, informations- och kursböcker för dig som studerar och jobbar. En utmärkande genre för Vara Kommun är att du själv kan släktforska på alla bibloteken. Det finns nämligen en heldel lokalhistorisk litteratur och VGN släktforskare som har förening i byn. Du kan även beställa böcker online och där kan du även hitta nya böcker som är inköpta på bibioteket.

bibliotekvara

Den 12e maj har Conny Norberg visning av bilder från hans resa i Costa Rica på Biblioteket i Vara. Kom dit klockan 14.30, lyssna på en fantastisk berättelse och fika!

Kontaktinfo till Biblioteken i Vara:

E-post: biblioteken@vara.se

Vara folkbibliotek telefon: 0512-31220
Fax: 0512-31231

Kvänums bibliotek telefon: 0512-31650

Vedums bibliotek telefon: 0512-31655

Levene bibliotek telefon: 0512-31778

Casinohall i Vara?

På Vara Kommuns hemsida kan man se hur Närlingsliv & Arbete:s kategorin ökar med förfrågan om att starta projekt, samarbeten eller eget företag i kommunen. Man kan också läsa om näringslivet i bygden och som en vanlig medborgare blir man fundersam. Vad orsakar behovet av att behöva ökad tillväxt och sysselsättning. Vad kommer ske om vi inte få till en drift inom företagsamhet och handel. Att vara en oroad invånare är inte riktigt en optimal sak att definiera sig som och då får man tänka nytt och annorlunda.

Vad jag kom att tänka på var något som gick som reklam hemma på tv:n. Vanligtvis genomlider man reklampauserna men igår fastnade något innanför näthinnan. Vad som visade sig var ett casino på en videosnuttarna och varför just det väckte mitt intresse vet jag inte. Jag öppnade Google och sökte på svenska casinon och oj.. där öppnade sig en helt ny värld. Casino på internet är en enorm stor marknad och i all världens hast så behövde jag komma in på någon slags vägvisare. Här kunde jag läsa om sveriges alla casinon och hur det går till. Är du också nyfiken, läs mer här. Här fick man definitivt bevis på att branschen är otroligt stor med spelare i hela Sverige. Mycket möjligt och mest troligtvis finns det en och en annan casinospealre här i Vara bygden.

spelautomaterivara

På det sättet kom idéen upp om att bygga en casino hall i Vara Kommun. Som jag kan se det så hade det inte bara ökat näringslivet, utan också ökat intresset för bygden och botat arbetslösheten som råder i Vara och i hela landet. Eftersom casinomarknaden online har slagit igenom så pass hårt som det har gjort, måste det finnas spelare som vill uppleva ett riktigt live casino. Vad jag också kunde läsa vara att det redan finns landbaserade i de större städerna och då passar det väl egentligen utmärkt att låta mindre orter också får vara med på den härliga marknaden inom spel.

Problematiken sitter nog i vart man skulle bygga casinot. Mitt i bygden hade folket i byn kanske bara tyckt att det tog över småstadslivet. Medan det kan lätt bli lite för otillgängligt om man sätter casino hallen för långt ut på landsbygden. Kanske hade passat i en av orterna Kvänum eller Vedum. Det är även en fråga om hur stor lokalen för spel ska vara och hur mycket det skulle kosta. Enligt SCB kostar en kvadratmeter genomsnittligt under 2014 ungefär 23 000 svenska riksdaler. Det hade även varit väldigt häftigt om casinots insida kunde spegla Varas kommun med särdrag med mera. Både var, hur den ska se ut, storlek och pris kommer allt falla på plats om ett beslut tas upp och man ser en efterfrågan av casinospel i kommunen.

kvänumcasino vedumcasino

Kanske Sveriges nästa orter för casino?

Lönsamhet är också något som behöver ses över. Just casinospelande har i historian ansetts något skamligt men troligen är det många fler än vad man tror som kan titulera sig som caisnospelare.  Varas invånare kan nog visa sin spelsugna sida om det hade kommit en landbaserad spelhall till bygden. Det skulle troligvis skapa en gemensam nämnare bland folket och förena oss som by. Trots allt visade en enkät som utfördes 2015 att 5% av Varas invånare inte helt trivs eller gillar att bo i Vara. Kanske hade en casino hall gjort susen för att få alla boende i kommunen att må väl och trivas. Detta är något som mycket väl borde framföras till politiker och ansvariga inom kommunen för att stärka näringslivet och affärsverksamheten.

April-schemat i Vara Konserthus

Strax äntrar vi årets fjärde månad och denna är sannerligen fullproppad med godsaker i vårt konserthus. Allt från dansshower, till musikföreställningar, musikler och föreställningar för barn. Även hyllningar till legendarerna Jonny Cash och Elvis Presley. En verkligen fullproppad agenda med en härlig blandning av nationella samt lokala artister. Perfekt för april-vädret som kan variera något mellan varven och varför inte njuta av konserthusets atmosfär. Här kommer schemat för April så passa på att boka in datum för en händelserik månad:

1 april → Torsson
2 april → Melissa Horn [UTSÅLD]
3 april → The Pianist – En man, en flygel, en konsert
5 april → Olof Röhlander – Konsten att njuta av livet och ändå så saker gjort
6 april → Världens Skaraborgare – Viktoria Helgesson och Thomas Dafgård
7 april → The Johnny Cash Roadshow – The Tribute To The Man In Black
9 april → Streaplers in concert – Alltid På Väg
10 april → “Kristoffer Appelquist är död” – Med hjälp av Petrina Solange
12 april → ULTRA – Grupp, rörelse och motstånd
13 april → Cape Town Opera Choir – African Angels
15 april → Torleif Thedéen & Marianna Shirinyan – Efterlängtat mästarmöte
17 april → Solala – Concert Tour 2016 [UTSÅLD]
21 april → My Fair Lady – Musikal med Malmö Opera [UTSÅLD]
22 april → Jack Vreeswijk – Två generationer Vreeswijk
23 april → Harry & Morris – Kommer tillbaka (två föreställningar)
23 april → Tobbe Trollkarl – Tobbe är tillbaka (två föreställningar)
24 april → Gunilla Backman – One Voice, en hyllning till Barbara Streisand
25 april → Lill Lindfors & Claes Crona Trio – Äntligen tillbaka
27 april → Dansens dag – Morgondagens dansare
28 april → Sinne Eeg – Prisbelönt jazzsångerska
29 april → Göteborgs symfoniker – Med världscellisten Truls Mørk
30 april → An Evening With Elvis Friends And Original Musicians

Vara kommun representerat i Fotbolls-EM 2016

-varabygden-EM-2016-frankrike

Ingen kan omöjligt ha missat att fotbolls EM 2016 tar plats i Frankrike detta år, och att Sverige slog ut Danmark i kvalspelet för att säkra sin biljett. Den 10e juni smäller det när första matchen ska spelas i Frankrike. Matcherna kommer att spelas på utspridda platser runt om i landet, i 10 städer från norr till söder. Frankrike har så klart alltid varit känt som ett stort fotbollsland så vi är säkra på att det kommer bli en stor fest.

Sverige gick igenom ett gruppspel som var bra, men inte riktigt höll måttet utan det blev istället för direktkvalificering en playoff-plats istället. I lottningen till playoff-spelen så blev Sverige lottade mot det tänkbara värsta motståndet Danmark som man många gånger har haft svårt att vinna mot. Man slog dock till med en riktig bragd när man på hemmaplan piskade upp danskarna med 2-1 och sedan i den farliga returen på parken i Köpenhamn slog till med ett 2-2 resultat vilket innebar avancemang för Sverige!

Den svenska truppen guidas av Erik Hamrén som även meddelat att mästerskapet blir det sista han coachar det svenska landslaget i fotboll i. Den mest kända spelaren är dock utan tvekan Zlatan Ibrahimović som länge varit den dominerande spelaren i svensk fotbollshistoria. Här i Vara och Västra Götaland har vi inte allt för många spelare i den svenska truppen, men två av våra bästa spelare har dock tagit klivet upp i landslagstruppen och kommer vara med att försvara våra blåa och gula färger när det är dags. Den första spelaren vi pratar om är givetvis Pontus Wernbloom, kungälvssonen som efter spel i IFK Göteborg gick till Holland och AZ Alkmaar innan han slog sig ner i CSKA Moskva där han spelar sedan 2012. Han är det enda renodlade Västgötländska tillskottet som finns i den svenska truppen i år, men Marcus Berg som nästan kan räknas som en göteborgsson är också med! Marcus Berg blev 2003 värvad till Göteborg från sin moderklubb Torsby och efter det har resan gått som på räls med stopp i Groningen, Hamburger SV, PSV och slutligen Panathinaikos där han spelat sedan 2013.

Sverige är tillsammans med Island de ända skandinaviska länderna som är med i sommarens EM, och man har hamnat i samma grupp som Italien, Belgien och Irland. Öppningsmatchen för Sverige blir den 13e juni mot just Irland, sedan blir det den 17e juni match mot Italien och den 22a mot Belgien. Vi hoppas självklart inte att spelschemat för Sverige tar slut där utav att vi har många fler matcher att se fram emot i slutspelet! Vill du åka och hej på Sverige så kan du kontakta Camp Sweden och kolla om det finns några paket kvar att köpa, annars kommer det anordnas många tillfällen att kolla på matcher tillsammans på storbildskärmar i både Sverige och Frankrike. Du hittar självklart mycket info om Fotbolls EM 2016 på nätet om allt du kan tänka dig. Vi i Varabygden väntar bara tills nästa Vara-son tar över kaptensbindeln i landslaget, men till dess så får vi vara nöjda med att ha andra spelare från Västra Götaland med oss.