Se och göra i Varabygden

vara-höfält

Sevärdheter i Varabygden

I Varabygden finns det mycket att se både under sommar och vinter. Vi har här listat några av de kändaste sevärdheterna, men listan kommer fyllas på titt som tätt. Har du något tips du tycker borde vara med på listan så är du varmt välkommen att kontakta oss via vår kontaktsida.

Vara Utomhusbad:

Vara Utomhusbad ligger på Johan Brinks Gata 21 i Vara. Varje dag håller de öppet mellan 10-18, hela sommaren ut med 28-gradigt vatten! Du hittar en barnbassäng såväl som en 25-metersbassäng. 3 härliga rutschkanor som minst sagt håller dig på topp hela sommaren och 2 beachvolleybollplaner för dig som vill känna sanden mellan tårna. På området finner du även kiosk, servering och stora fina grönområden där ni kan sitta ner. Duschar och omklädningsrum finns såklart också på området. Du kan smidigt betala med kort på Vara Utomhusbad.

Entrépriserna på Utomhusbadet är som följande:

  • Barn till och med 12 år – 40 kr
  • Vuxen från och med 13 år – 60 kr
  • Familjeentré (2 vuxna + 2 barn eller 1 vuxen + 3 barn) – 150 kr
  • Säsongskort barn – 400 kr
  • Säsongskort vuxen – 500 kr

Sparlösastenen:

Sparlösastenen anses av många vara Sveriges näst mest kända runsten. Den är placerad vid Sparlösa Kyrka i Vara Kommun. Sparlösastenen upptäcktes redan 1669 då den använts som byggmaterial till kyrkan. När kyrkan revs 1937 så tog stenen ut ur kyrkväggen och placerad på kyrkogården. På grund utav luftföroreningar så har stenen sedan 1982 stått i en specialbyggd träbyggnad där den går att beskåda. Det är en av de största runstenarna man hittat, den är hela 1.77 meter hög. Stenen blev tyvärr kluven på mitten när den byggdes in i kyrkan men är idag ihopsatt igen. Stenen har ristningar på alla sidorna, tre av sidorna innehåller text och målningar medans en sida endast innehåller målningar. Det har varit svårt att tytt det som står på stenen då den blivit kluven på mitten och en del har på så sätt förstörts. Stenen ristades under 800 till 1000-talet av runristare Alrik Lumber och bilderna är av en ståtlig byggnad, ett stort vikingaskepp, fåglar, lejon, ett hornbeklätt djur och en ryttare med draget svärd.

Bjertorp slott

Bjertorp slott ritades av Ferdinand Boberg, kungligt prisat arkitekt från Konstakademins arkitekturskola. Han har varit med och jobbat på kända byggnader såsom NK-huset, Posthuset i Malmö och Rosenbad i Stockholm bland annat. Slottet stod klart 1914 och byggdes åt Knut Henrik Littorin och Maria Littorin. Sedan 1980 är slottet ett hotell med restaurang som årligen nämns i White Guide och konferensmöjligheter. Det finns även möjlighet till golf vid slottet och banan är krönt som den bästa i Västergötland. Är du sugen på relax så finns möjlighet till spapaket och årligen anordnas även julbord  och julmarknad. Något som även är väldigt populärt är att knyta banden med ett giftermål på slottet och de härliga trädgårdarna. Det finns oändligt med olika saker att göra på Bjertorps slott!

Vara Konserthus

Vara Konserthus ligger i samhället vara på Allégatan 49 och drivs med stöd från både Vara Kommun och Bästa Götalandsregionen. Årligen besöker över 70.000 människor de i snitt 180 föreställningarna som hålls. Arkitekten för konserthuset är Kjell Hadin och det stod klart att öppnas 2003. Storhusbandet för konserthuset är Bohulslän Big Band och du hittar all sorters musik, från Jazz, klassiskt, Rock, pop och country. Vara Konserthus har en yta av 4000 kvm och har flera olika scener. Stora salen tar 517 platser medans lilla salen tar 67 platser. Det finns en stor restaurang med plats för 300 matgäster och även en fullmäktigesal med plats för 48 personer och 16 åhörare. Vara Konserthus är en stor mittpunkt för varabygden men även för hela västergötalandsregionen. Såklart är det inte bara musik som framförs på konserthuset, cirkus, teater, stand-up, fil, opera och mycket annat. Hösten och vintern 15/16 kommer stora artister som David Batra, Uno Svenningsson, Brolle, Loa Falkman, Sven-Bertil Taube att framträda och teater med bland annat Johannes Brost, Henrik Schyffert och Fredrik Lindström att ta plats.

Blue Orange

Blue Orange är  det gamla stationshuset i Vara som under 2012 blev totalt omarbetat av den tyska konstnärinnan Katharina Grosse. Den 26e maj 2012 stod byggnaden färdig och det var en stor dag för varabygden. Byggnaden har fått stor uppmärksamhet då den är blå från topp till tå och är utsmyckad med stora rymdbumblingar som är utplacerade runt om och på byggnaden. Katharina Grosse är känd för att vara en konstnär som leker mycket med färger, så resultatet blev minst sagt väntat när det stod klart. Stationen används fortfarande som ett stationshus fastän det numera även är ett konstverk, och det är många huvuden som vrids när tågen som åker förbi passerar.

Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolen startades redan år 1903 av systrarna Alma och Alvida Jansson. Namnet kommer från en expedition av SAlomon August André som planerade att åka luftballong från Göteborg till nordpolen, men det blev ett stopp i Vara vilket var en stor händelse den tiden. Namnet blev med andra ord en hyllning till den upptäcktsresande Salomon August Andrée. Caféet fick år 2009 diplom av gastronomiska akademin för bevarande av djupa traditioner. Det drivs idag av syskonen Tina, Per och Elin och runt 25 personer är sysselsatta i bolaget.

Tingshuset i Vara

Det gamla tingshuset i Vara har anor från år 1897 och ritades av borås-arkitekten Lars Kellman som har ritat många andra byggnader såsom Mariestads stationshus, Löfenskiöldska skolan och Varbergs teater. Byggnaden är en klassisk svensk träbyggnad från sekelskiftet som länge användes som tingshus i Vara. I och med övergången från Vara domsaga till Lidköpings domsaga så såldes byggnaden till Vara Kommun som använt den till olika ändamål. År 2004 blev tingshuset ett byggnadsminne och skyddas då av länsstyrelsen.

Jordgubbens dag

Jordgubbens dag är en långvarig tradition som firats länge i Vara. Då byggden odlar mycket jordgubbar så var det naturligt att en jordgubbens dag infördes. Den hålls oftast i slutet på juni och under helgen. 2015 inföll den mellan den 26-27 juni och stora artister som Annike Herlitz, Marinens Ungdomsmusikkår, Hasse Andersson med flera uppträdde. Det finns mycket roligt för barnen att se och uppleva under dagen och såklart även tusentals av jordgubbar att smaska i sig!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *